קורס הכשרה בתחום השיקום התעסוקתי: תיאוריה, מיומנויות וכלי התערבות קוגניטיביים - תפקודיים, כולל ההתערבות החדשנית בשיקום תעסוקתי: Cognitive Skills for Work

על הקורס

השתלבות בשוק העבודה מהווה מרכיב חשוב בבניית הדרך אל בגרות, עצמאות ופיתוח זהות. עבודה היא מקור לקשירת קשרים חברתיים, לבניית הערכה עצמית, היא מקום בו מבלים חלק ניכר משעות היום, היא מאפשרת מעורבות ופעילות, השתתפות ותחושת שייכות.

הקורס יעסוק בתכנים מרכזיים מעולם העבודה המתפתח והדינמי ויתמקד בהשתלבותם של מתמודדים בעולם העבודה. הקורס יכשיר את משתתפיו ליישום ההתערבות החדשנית למיומנויות עבודה: "מיומנויות קוגניטיביות לעבודה" (Cognitive Skills for Work; CSW[1]), המפנה זרקור לתחום הקוגנטיבי/ תפקודי.

תכנים מרכזיים בקורס: מושגים מתחום העבודה בכלל והעבודה בשוק הפתוח בפרט, כגון: מאפיינים של עולם העבודה, ניתוח עיסוקים.  אמות המידה ללווי מתמודדים בתהליך פיתוח קריירה, כולל:  , בנית חזון תעסוקתי אישי ופיתוח מסוגלות תעסוקתית. במחצית השנייה  של הקורס תלמד לעומק ההתערבות "מיומנויות קוגניטיביות לעבודה".

מטרותיה של ההתערבות להבהיר את הקשר בין התפקוד הקוגניטיבי לעבודה, ולסייע לאדם לפתח אסטרטגיות יעילות לשיפור מיומנויותיו הקוגניטיביות, או להפחתת השפעותיהם של ליקויים קוגניטיביים, וזאת על מנת לאפשר לו לבחור, להשיג ולשמר את יעדיו בתחום התעסוקה.

מטרות הקורס

הכרות עם מושגים כמו: החלמה, שילוב, עבודה , קוגניציה ופיתוח קריירה בהקשר לשילוב מתמודדים בתעסוקה. הלומד ירכוש מגוון כלים ויכיר תמיכות קוגניטיביות תפקודיות, המסייעות לשפור יכולתו ללוות מתמודדים בהשתלבותם בעבודה.

הלומדים יוכשרו כמנחים  ליישום ההתערבות: "מיומנויות קוגניטיביות לעבודה" (Cognitive Skills for Work; CSW[2]).

למידת ההתערבות תכלול: רקע לפיתוח המודל, רכיבי ההתערבות השונים, אסטרטגיות ומיומנויות להעברת ההתערבות ויישומה בשטח, תוך חשיפה לידע בנושא קוגניציה ועבודה, זיהוי העוצמות של האדם, ערעור על דפוסי חשיבה שליליים, התמודדות עם קשיי קשב וריכוז, התמודדות עם קשיי זיכרון, פיתוח שיגרות בבית ובתהליך חיפוש העבודה, חיזוק מיומנויות תכנון ופתרון בעיות ושיפור מהירות חשיבה.

תכני הקורס יועברו הן באופן פרונטלי והן באופן חוויתי באמצעי למידה שונים ומגוונים.

מבנה הקורס

הקורס כולל 18 מפגשים, מתוכם 7 מפגשי למידה והכשרה של 6 שעות כל אחד ו-11 מפגשים שיכללו לימודים פרונטליים של ההתערבות והדרכה קבוצתית לליווי, יישום והטמעת ההתערבות בפועל, בזמן העברת והטמעת ההתערבות במסגרות .

הקורס כולל יישום ההתערבות בשטח ע"י הסטודנטים: הנחיית קבוצת CSW שבועית בשרות השיקום בו עובדים הסטודנטים.

משתתפים

הקורס מיועד ל30 משתתפים (לפחות 2 מכל ארגון, לפחות אחד מהם הינו איש מקצוע), העובדים בשירותי תעסוקה מוגנת ותעסוקה נתמכת של משרד הבריאות,  ו/או עבור עובדים המובילים פרוייקטים מקדמי תעסוקה ומיזמים פרטניים לאוכלוסיה זו בשוק הפתוח.

דרישות הקורס

• נוכחות חובה ב 90% מהשיעורים.
  • הגשת דו“חות המעקב אחר אופן העברת ההתערבות באופן סדיר.
  • כל משתתף מחויב למלא אחר המטלות שיועברו על ידי רכזת הקורס
  • ההתערבות "מיומנויות קוגניטיביות לעבודה" נשענת על חוברת עבודה ועל מדריך למנחי הקורס, הדרושים לכל משתתף בקבוצת ההתערבות, לכן על הארגון להתחייב לספק את החוברות למשתתפי הקבוצה. (חוברת אחת למנחה תסופק על ידי בית הספר).
  • סטודנט שאינו מסיים את חובותיו לקורס, לא יוכל להשתתף בקורס אחר בביה“ס לשיקום עד שלא ישלים את חובותיו הנ“ל.

·         המשתתף בקורס מחויב להמשך עבודה במשך שנה לפחות מסיום הקורס בשרות שיקומי כלשהו במערך השיקום בבריאות הנפש בקהילה. עם עזיבת  מקום העבודה בטרם חלפה שנה לפחות מסיום הקורס, יידרש להחזיר את סכום מימון הקורס ששולם על ידי משרד הבריאות.

תנאי קבלה

• עובד בפועל בתחום השיקום התעסוקתי בבריאות הנפש.
  • הרשמה לקורס יחד עם משתתף נוסף, מאותה מסגרת או מארגון אחר, על מנת להנחות יחד את הקבוצה , לפחות אחד מהם איש מקצוע.
  • התחייבות להנחות קבוצה במהלך הקורס בשירות בו מועסק המשתתף.
  • התחייבות להנחות קבוצה נוספת בשנה שלאחר סיום הקורס (על המועמדים להגיש טופס הצהרה המצורף בנספח, בו מוצג אופן היישום של ההתערבות במהלך הקורס ולאחריו).
  • עדיפות תינתן לארגונים שיציעו תכנית להרחבת הטמעת ההתערבות בארגונם מעבר לעובדים המשתתפים בתכנית הלימודים.

[1]ההתערבות פותחה על ידי פרופ' סוזן מקגורק ופרופ' קים מיוזר מהמרכז לשיקום פסיכיאטרי באוניברסיטת בוסטון ותורגמה והותאמה לישראל על ידי קבוצת שכולו טוב וביה"ס לשיקום.

הקורס מלווה ביעוץ אקדמי של ד"ר נעמי הדס לידור, מנהלת בית הספר

עלות הקורס